Mierea, un aliment miraculos

Credit foto: Grafvision/fotolia.com
Credit foto: Grafvision/fotolia.com
Credit foto: Grafvision/fotolia.com

Mierea este un aliment străvechi și miraculos, care ar trebui să-și găsească mereu loc în viața noastră de zi cu zi

Mierea este o mixtură de glucoză şi fructoză uşor de digerat – poate fi asimilată direct de organism, fiind, din acest motiv, cel mai puternic  și mai rapid energizant natural.
Ce conține?
1. apă naturală obţinută de la plante, în proporție de 17-23 g per 100 g miere
2. glucoză (65 -75%)
3. polen (până la maximum 1%)
4. vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, vitamina C, vitamina K, care ajută la coagularea sângelui şi betacaroten)
5. aminoacizi și proteine
6. minerale (calciu, magneziu, bor – ajută la sintetizarea vitaminei C, fier, potasiu, fosfor, sodiu).
100 g reprezintă echivalentul a 315 calorii. Imediat după extragere, mierea este întotdeauna clară şi lichidă. Acest lucru
se datorează conţinu­tului ridicat de fructoză, care şi face ca unele sorti­men­te, cum ar fi salcâ­mul, să rămână perma­nent în stare lichidă. Dacă conţinutul de glucoză este mai mare decât cel de fructoză, mierea va cristaliza, la temperaturi sub 18 ºC.
Mierea cris­ta­lizată are exact aceleaşi calităţi ca aceea li­chidă – multe persoane o preferă deoarece este mai uşor de întins pe pâine. Pentru a reveni la starea lichidă, borcanul cu miere se intro­duce într-un vas cu apă caldă şi se ţine până când cristalele se dizolvă, dar cu atenţie, pentru a nu ajunge să fiarbă sau să se supraîncălzească. În niciun caz mierea nu se va încălzi în cuptorul cu microunde.
Proprietăți
Mierea este un puternic stimulent al digestiei şi al metabolismului, favorizează tranzitul intestinal, ajutând la eliminarea promptă a toxinelor din organism şi este utilizată ca un antidot împotriva constipa­ţiei (zilnic 2 linguriţe de miere, pe cât posibil lichidă şi proaspătă).
Mierea este utilă în menţinerea echilibru­lui endocrin, potoleşte tusea sâcâitoare şi durerile artritice, combate insomnia,
are proprietăţi antiseptice şi cicatrizante.
În special persoanele de vârsta a treia cu afecţiuni cardiace este bine să ia zilnic câte o lingură de miere. Aceasta hrăneşte muşchiul cardiac cu zaharurile direct asimilabile pe care le conţine.
Orice dietă în cazul hepatitelor este bine să conţină neapărat aminoacizi esenţiali, glucide şi vitamine. O asociere între miere ca suport gluci­dic, polen şi lăptişor de matcă ne poate asigura o convalescenţă fără probleme şi o nutriţie deosebită a celulei hepatice.
Osteoporoza apare atunci când în orga­nism nu mai sunt sintetizaţi suficienţi estrogeni, hormoni cu rol crucial în fixarea calciului în oase. Toate tipurile de miere conţin în cantităţi mici lăptişor de matcă, cea mai bogată sursă naturală
de estrogeni. Consumul zilnic de miere furnizează sistematic organismului acest ajutor hormonal, ajutând la prevenirea acestei boli.
Menopauza prematură nu apare la femeile care consumă zilnic miere, legume şi fructe crude: acestea stimulează armonios activitatea ovarelor, întârziind apariţia menopauzei cu până la zece ani.
Deși mierea nu este mare furnizor direct de calciu şi magneziu, înlocuirea zahărului cu miere împiedică apariţia carenţelor în aceste substanţe, deoarece, spre deosebire de zahăr, mierea nu consumă şi nu pertur­bă asimilarea acestor minerale esenţiale.
Tulburările de creştere şi de dezvoltare la copii pot fi extrem de eficient prevenite prin consumul sistematic de miere
şi de polen de albine. Ambele produse stimulează în mod armonios procesele de creştere şi de dezvoltare.
Mierea nu îngrașă! Dimpotrivă: un strop de suc de lămâie amestecat cu puțină miere la primele ore ale dimi­neții este un tratament eficient împo­triva celulitei deoarece ajută la creșterea metabolismului. Încă și mai eficientă este combinația cu scorțișoară: se dizol­vă 1/2 linguriță de scorți­șoară pudră într-o cană cu apă clocotită. Se agită, se acoperă și se lasă 30 min. Apoi se adaugă o linguriță de miere și se servește dimi­neața pe stomacul gol, cu cca 30 min. înainte de micul dejun.
Uz extern
De secole, mierea este cunos­cu­tă pentru eficiența ei în îngrijirea părului și tenului. Ea conține o enzimă cu efect antiseptic uşor, precum și anti­­oxi­danți care pot funcționa ca agenți antibacte­­rieni. Mierea este un hidratant natural pentru tenul uscat, fiind capabilă să atragă și să păstreze umiditatea și să reconstru­iască nivelul de umiditate al pielii fără să o facă să pară uleioasă. Ajută la refacerea pielii în special în timpul lunilor de iarnă. Pentru o mască tonifiantă, se mixează un măr decojit cu o lingură de miere până se obține o pastă, care se aplică pe față și se lasă 15 min.; apoi se îndepărtează cu apă călduță. Mască pentru curățare intensă: se amestecă 1 lingură miere cu 1 lingură migdale măcinate, 2 linguri făină de ovăz și zeamă de lămâie; se masează fața cu pasta obți­­nută, apoi se îndepărtează cu apă călduță. Pentru un balsam de păr, se amestecă 1/2 cană de miere cu 2 linguri ulei de măsline; se aplică pe păr, se acoperă capul cu un prosop și se lasă 30 min., apoi se șamponează.
În caz de păr foarte uscat, se amestecă 2 părți de ulei de germeni de porumb cu o parte de miere și 1 linguriță oțet. Se masează pe cap, se lasă 30 min., apoi se aplică șampon.

Familia mierii – tipuri de miere și produse apicole
Mierea de salcâm are un conținut de fructoză mai mare celelalte tipuri de miere (41,7%). E recomandată în cazul infecțiilor bronho-pulmonare, astmului, guturaiului, reumatismului, insom­niilor, dar și tulburărilor de memorie și afecțiunilor cardiovasculare.
Mierea de tei este aromată și roșcată, are calități liniștitoa­re, fiind prescrisă și în afecțiunile sistemului nervos și în insomnii. Este foarte apreciată, fiind bogată în vitamine (mai ales B1) și aminoacizi, în sedimentul ei granulele de polen ajungând la 70-80% .
Mierea de floarea-soarelui conține până la 100% granule de polen în sediment și o cantitate mare de glucoză, care declan­șează rapid cristalizarea. E indicată în tratarea bronșitelor și bolilor de stomac.
Mierea de mentă este aromată și verzuie și conține o cantitate mare de vitamina C. Are proprie­tăți analgezice, tonice și antispastice (ameliorează durerile specifice unei colici sau dischinezii biliare), ușurează digestia și combate balonarea.
Mierea de rapiță este alb-gălbuie, cu cristale fine, cremoasă, tartinabilă. Con­ține enzima Q3 necesară oaselor, deci ajută în tratarea osteoporozei.
Polenul este bogat în subsţante nutritive şi regeneratoare pentru organism; are o importantă acţiune de reglare a funcţiilor organismului în cazuri de oboseală fizică şi intelectuală. Prin conţinutul bogat de proteine, ajută la regenerarea celulei hepatice, la recuperarea după răceli, gripă, sporește apetitul, are acţiune benefică în ateroscleroză, elimină toxinele din organism, măreşte acuitatea vizuală, susţine activitatea inimii, ajută la reglarea disfuncţiilor sexuale, datorită conţinutului hormonal.
Propolisul este un produs de digestie al albinelor. Producerea lui este concomitentă cu cea a mierii şi se realizează de către albine specializate. Are acțiune antibacteriană, antibiotică, cicatrizantă, imunologică şi antispastică. Propo­lisul contribuie la vindecarea rănilor, a plăgilor, a afecţiunilor căilor respiratorii, ale aparatului digestiv, ale ochilor, ale prostatei şi face să crească sensibilitatea microbilor faţă de antibiotice. Pentru acţiunea sa antivirală, propolisul este de asemenea indicat în hepatite, Zona Zoster şi herpes.
Lăptișorul de matcă este produsul natural cu cea mai mare concentrare de vitamine per unitate de volum. Creşte rezistenţa organismului la factorii de stres. Persoanele epuizate, care muncesc intens 10-12 ore/zi sau au de sus­ţinut examene importante, vor simţi imediat îmbunătăţirea memoriei, capa­cită­ţii de concentrare şi creşterea energiei. Fenomenele neplăcute care însoţesc instalarea menopauzei aproape dispar după o cură de o lună cu lăptişor. Lăptișorul de matcă normalizează
tensiunea, întărește imunitatea și are acţiune antiinflamatoare.
Păstura este un polen modificat, hrana albinelor lucrătoare. Are însuşiri mult mai valoroase decât ale polenului; e mai acidă decât acesta, deci mai ușor asimilabilă. Față de polen, valoarea nutritivă și antibiotică este de 3 ori mai mare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*