Mere în aluat de cozonac

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

30 felii / Preparare: 2 ore 30 min.
Aluat: • 300–350 g făină • 50 g zahăr pudră
• 1 praf de sare • 6 g drojdie uscată • 1 ou • 50 g unt topit • 130 ml lapte călduț
Umplutură: • 3 mere • 100 g zahăr • 1 lingură scorțișoară măcinată
• 1 lingură cacao • 100 g unt topit

Într-un castron se ames­tecă făina cu zahăr și sare, apoi se adaugă drojdia și oul. Se amestecă untul topit cu lapte și se înglobează trep­tat în compoziția de făină, ames­tecând până ce se ob­ține un aluat omogen, care nu se lipește. Se pudrează cu puțină făină, se acoperă cu un prosop textil curat și se lasă să crească
la căldură cca 1 oră.
Se decojesc merele și se rad. Se amestecă zahărul cu scorțișoară și cacao. Când aluatul aproape își dublează volumul, se așază pe o planșetă pudrată cu făină
și se întinde din el o foaie subțire. Se unge cu unt și se pudrează cu amestecul de zahăr; deasupra se repartizează merele rase. Se toarnă deasupra restul de unt topit. Se taie foaia în 6 fâșii egale, care apoi se suprapun și se taie în 6 pătrate.
Se tapetează cu hârtie de copt o tavă dreptunghiulară și se așază bucățile de plăcintă; se acoperă cu un prosop textil și se lasă să crească la căldură cca 30 min.
Se introduce prăjitura în cuptorul încins la 180 ºC și se coace cca 35–40 min. Nu se deschide ușa cupto­rului în tot acest timp. Se scoate prăjitura din cuptor
și se lasă să se răcorească puțin. Se servește călduță.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*