Limbă de mare în sos bearnez

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

4 porții / Preparare: cca 30 min.
Pește: • 6 fileuri de limbă de mare • 600 g fasole verde • 300 ml vin alb • 300 ml supă de pește • sare, piper
Sos bearnez: • 250 g unt • 4 cepe • 3 linguri tarhon tocat • ½ linguriță piper asortat pisat
• 150 ml oțet de vin alb • 4 gălbenușuri • suc de lămâie

Se prepară sosul bearnez: se topește untul la foc moale și se îndepărtează spuma care se formează.
Se așază într-o crăticioară ceapa tocată, 2 linguri de tarhon tocat și piper; se adaugă oțet și se lasă să se înăbușe la foc mijlociu, până ce volumul se reduce la jumătate. Se strecoară și toarnă într-o crăticioară; se înglobează gălbenușul bătând cu telul. Apoi crăticioara se așază într-o cratiță mai mare, cu apă, astfel încât să nu atingă fundul cratiței.
Se pune dispozitivul bain-marie la foc moale și se bate sosul până ce începe să se îngroașe; atunci se ia de pe foc și se înglobează treptat untul, turnând în fir foarte subțire și bătând în con­tinuare. În final se condimentează cu sare, suc de lămâie, restul de tarhon și piper.
Se sărează și se piperează peștele. Se pune la fiert, la foc moale, cu fasolea, într-un amestec de vin și apă. Când este pe punctul de a da în clocot, se reduce focul și se mai lasă pe plită 15 min. Peștele și fasolea se servesc stropite cu sos.

Info: Limba de mare este un pește alb care se prepară de preferință înăbușit la cuptor sau prăjit (mai ales dacă sunt pești mici, de cca 250 g).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*