Legume la grătar

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Vinete la grătar
Ingrediente pt. 8 porții
•  4 vinete • sare, piper
• 150 ml ulei de măsline
• sucul de la 1 lămâie
• 5 căței de usturoi
• 2 lingurițe cimbru

Vinetele se taie în felii groase de cca 1 cm, se sărează și se lasă la scurs timp de 30 min. Se clătesc apoi feliile cu apă rece și se șterg cu prosoape de hârtie; se ung pe o parte cu ulei și se așază pe grătarul încins la temperatură medie. Se frig cca 5 min., apoi se ung cu ulei, se întorc și pe partea cealaltă și se frig.
Se amestecă sucul de lămâie cu sare, piper, usturoi tocat, cimbru și ulei de măsline. Se lasă să se răcească vinetele. Apoi se așază într-o cutie etanșă și se toarnă deasupra marinata; se închide ermetic recipientul și se lasă la marinat în frigider peste noapte. A doua zi se servesc cu pâine prăjită.

Dovlecei la grătar
Ingrediente pt. 4 porții
• 800 g dovlecei • 7 linguri ulei de măsline
• sare, piper • 200 g maioneză light
• 2 lingurițe suc de lămâie • 1 praf zahăr
• 1 lingură frunze de busuioc tocate
• 2 căței de usturoi

Se taie dovleceii pe lung, în fâșii groase de 5-7 mm. Se amestecă 4 linguri de ulei de măsline cu sare și piper. Fiecare felie de dovlecei se unge cu uleiul aromat și se așază pe grătarul mediu încins; se frige 5-7 min. pe fiecare parte.
Se prepară sosul: se amestecă maioneza cu suc de lămâie, sare, zahăr și piper; se adaugă în final busuiocul tocat și se dă sosul la frigider.
Se pisează usturoiul și se adaugă 3 linguri de ulei de măsline și sare; se lasă să se marineze la temperatura camerei. Dovleceii fier­binți se ung cu acest amestec și se servesc cu sos de busuioc și pâine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*