Jiaozi: colțunași chinezești cu carne

Credt foto: Beboy/Fotolia.com
Credt foto: Beboy/Fotolia.com
Credt foto: Beboy/Fotolia.com

Ingrediente pt. 4 porții
Aluat: • 3 cești făină • 1 și 1/4 ceașcă apă rece • 1/4 linguriță sare
Umplutură: • 1 ceașcă carne de porc sau de vită tocată 
• 1 lingură sos de soia • 1 linguriță sare • 1 lingură vin de orez • 1/4 linguriță piper alb măcinat 
• 3 linguri ulei de susan • 1/2 ceapă verde tocată •  1 1/2 ceașcă varză chinească tocată • 4 linguri muguri de bambus tocați • 2 felii ghimbir proaspăt, tocat • 1 cățel de usturoi tocat

1  Se prepară aluatul: se amestecă sarea cu făina și se toarnă treptat apă rece, amestecând, până ce ia naș­tere un aluat omogen. Se frămân­tă puțin aluatul și se acoperă; se lasă să se odihnească cel puțin 30 min.
2 Între timp se prepară umplutura: se așază carnea într-un castron și se adaugă sos de soia, sare, vin de orez și piper alb, amestecând mereu în aceeași direcție, ca la maioneză. Apoi se adaugă și restul de ingrediente, continuând să amestecăm în aceeași direcție.
3 Se modelează colțunașii: se frământă din nou aluatul și se împarte în 60 de biluțe, din care se întinde câte o foaie mică (Ø 8 cm). Pe aceste foi se așază câte o lingură mică de umplutură. Se ung marginile cu apă și se pliază sub formă de semilună. Se lipesc bine.
4 Se pune la fiert o oală mare cu apă; se așază jumătate din cantitatea de colțunași și se lasă să dea în clocot. Apoi se adaugă 1/2 ceașcă apă rece și se acoperă vasul cu un capac. Se lasă din nou să dea în clocot și se repetă procedeul. Când colțunașii ajung să fiarbă a treia oară, se scurg. Se mai pot prăji apoi într-o tigaie. Se servesc cu orez și legume.
Preparare: 120 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*