Grilă cu prune

Cerediti foto: Edith-Frincu/2012/shutterstock.com
Cerediti foto: Edith-Frincu/2012/shutterstock.com

Pentru cca 12 felii
• 300 g făină • 1 vârf de cuțit praf de copt • 200 g zahăr • 2 gălbenușuri
• 180 g unt • 1 kg prune • 1/2 baton de scorțișoară • 3 linguri rom • 3 linguri amidon
• 50 g migdale măcinate
• 2 linguri lapte

1 Se frământă un aluat din făină, praf de copt, 100 g zahăr, 1 gălbenuș și untul moale. Se modelează o bilă de aluat și se înfășoară în folie transparentă; se dă la frigider cca 60 min. Prunele se curăță și se golesc de sâmburi. Jumătate de cantitate se amestecă într-o cratiță cu res­tul de zahăr, batonul de scorți­șoa­ră și romul. Se lasă să se pătrundă cca 60 min.
2 Prunele cu rom se dau în fiert cu lichidul și se lasă să fiarbă la foc moa­le cca 3 min. Se dizol­vă amidonul în 4 linguri apă și se toarnă peste prune; se amestecă și se lasă să dea într-un clocot. Se ia vasul de pe foc și se îndepărtează batonul de scorțișoară și se lasă fructele să se răcorească.
3 Se încinge cuptorul la 180 ºC. Pe planșeta tapetată cu făină se întinde o foaie din 2/3 din cantitatea de aluat. Se îmbracă în această foaie o formă de tartă (Ø 26 cm) unsă; se formează o margine. Blatul se înțeapă în mai multe locuri cu furculița; se presară migdalele măcinate. Se repartizează deasupra prunele cu rom și restul de fructe. Din restul de aluat se mai întinde o foaie, din care se taie fâșii cu rotița pentru aluat. Aceste fâșii se așază peste tartă, sub formă de grilă. Se bate laptele cu gălbenușul rămas și se unge grila. Se coace prăjitura 70 min. Se lasă să se răcească.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*