Gratin de broccoli

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

Ingrediente pt. 4 porții
• 1 kg broccoli • sare
• 2 linguri unt • 200 g salam
cu șuncă • 1 porție sos
Béchamel • 2 ouă • 100 g cașcaval ras
• piper măcinat
Se despart buchețelele de broccoli și se spală; se pun la fiert în apă clocotită cu sare și se lasă să fiarbă al dente. Apoi se scurg, se trec prin jet de apă rece și se lasă din nou să se scurgă.
Se încinge cuptorul la 180 ºC. Se unge cu unt o formă de sufleu și se așază buchețele de broccoli și felii de salam. Se în­globează ouăle în sosul Bé-­cha­mel, bătând cu telul și se toarnă deasupra.
Se presară cașcaval peste gratin și se coace la cuptor timp de cca 25-30 min. până se rumenește. Se condimentează apoi cu sare și piper.

Preparare: 50 minute

Sos Béchamel

Ingrediente pt. 800 ml sos
• 700 ml lapte • 1 foaie de dafin • 8 boabe de piper • 1 ceapă
• 2 fire cimbru • 2 fire pătrunjel • 60 g unt • 50 g făină • nucșoară • sare • piper alb măcinat

Se toacă ceapa și verdeața. Împreună cu mirodeniile, se pun în cca 500 ml lapte. Se dă în clocot, apoi se reduce temperatura și se lasă să mai dea un clocot. Se trece apoi laptele printr-o stre­curătoare.
Se topește untul și se adaugă făina; se călește puțin, amestecând; apoi se ia vasul de pe foc și se înglobează treptat laptele rece, bătând cu telul. Se adaugă laptele cu mirodenii. Se așază crăticioara din nou pe plită, se dă din nou în clocot și se lasă să fiarbă 15 min. amestecând.
Sosul se strecoară. Se adaugă nucșoară, sare și piper, bătând cu telul. Se folosește conform rețetei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*