Gogoșele cu cremă de vanilie

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 4 porții
Aluat
• 10 g drojdie
• 60 g zahăr pudră
• 150 ml lapte călduț
• 300 g  făină
• sare • 1 ou • 1 gălbenuș
• 80 g unt topit
Cremă
• 1 plic praf de budincă de vanilie
• 1 plic zahăr vanilinat
• 50 g zahăr
• 750 ml lapte
• 1 lingură rom

Se zdrobește cubul  de drojdie și se dizolvă în 4 linguri de lapte călduț, adăugând 1 linguriță de zahăr și 1 lingură de făină; se lasă să crească la căldură cca 15 min.
Într-un castron, se amestecă restul de făină cu zahărul rămas și sare; se adaugă maiaua, oul și gălbenu­șu­l, apoi restul de lapte călduț și 1/2 din cantitatea de unt; se frământă aluatul și se lasă să crească la căldură cca 1 oră, timp în care își va dubla volumul.
Pe planșeta tapetată cu făină se mai frământă 
o dată aluatul și se împarte în mai multe părți. 
Se modelează din ele cârnăciori și se taie în bucățele cu cuțitul; se rotunjesc cu degetele.
Se unge o formă cu unt. Se așază bucățelele înăuntru, una lângă alta și se unge fiecare cu unt; se lasă să crească la căldură cca 12 min. Se coc cca 25 min. în cuptorul încins la 185 ºC.  Se dizolvă praful de budincă în 150 ml lapte, adăugându-se zahăr tos și zahăr vanilinat. Se dă în clocot restul de lapte, se adaugă compoziția de budincă și se lasă să fiarbă 2 min. amestecând. Se înglobează romul. Gogoșelele se servesc pe farfurii; peste ele se toarnă crema fierbinte de vanilie.
Preparare: 2 ore 15 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*