Gem de măceșe

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

4-5 borcane (a 100 ml) / Prep.: 2 ore
• 1 kg măceșe, tăiate în jumătăți și curățate, fără codițe și flori
• 1 kg zahăr
• ½ linguriță cuișoare măcinate

Se acoperă măceșele cu apă. Se dau în clocot și se lasă să fiarbă cca 30 min. până ce se înmoaie.
Apoi se lasă să se răcorească puțin, se trec prin mașina de tocat sau se pasează prin sită.
Măceșele pasate se mai trec o dată printr-o sită foarte fină și se bat energic, cu o lingură de lemn, pentru a se curăța de orice urmă de sâmburi și perișori.
Se cântărește compoziția obținută și pentru fiecare kilogram de compoziție de măceșe se adaugă câte un kilogram de zahăr. Se amestecă bine și se reașază vasul pe plită.
Se pun cuișoarele măcinate, se înglobează și se lasă să fiarbă totul timp de cca 15 min., până ce capătă consistența dorită.
Se toarnă gemul obținut în borcanele sterilizate în prealabil și se închid ermetic. Se lasă apoi să stea pe capac, până ce se răcește complet conținutul.
Se păstrează dulceața într-un loc întunecat, ferit de căldură.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*