Găluște de cartofi cu sos de ciuperci

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

4 porții / Preparare: 60 min.
• 1 ceapă • 1 lingură ulei
• 1 plic compoziție pentru găluște de cartofi (instant, 400 g)
• 3 lingurițe pătrunjel uscat • 1 gălbenuș • piper roz măcinat
Sos: • 40 g ciuperci uscate
• 150 ml lapte • 1 lingură amidon
• 200 ml smântână

Se acoperă ciupercile cu apă și se lasă să se înmoaie cca 30 min. Se pun apoi la fiert în apa lor și se fierb fără capac, până ce lichidul își reduce volumul la o treime.
Se prăjește ceapa tocată și se se lasă să se răcească.
Pentru sos, se toarnă laptele într-o crăticioară, se adaugă amidonul dizolvat într-o ceașcă de apă și se înglobează cu telul. Se fierbe puțin la foc moale. Se adaugă apoi ciupercile cu tot cu lichidul lor, urmate de smân­tână, sare și piper. Se fierb la foc moale cca 15 min., ames­tecând din când în când. Se păstrează sosul la cald.
Se așază într-un castron aluatul de găluște preparat conform indicațiilor de pe ambalaj; se adaugă pătrunjel, gălbenuș și ceapă prăjită, eventual și puțină apă rece.
Se pune la fiert apă cu un praf de sare. Pe planșeta tapetată cu făină se modelează rulouri mici de aluat, care se taie felii. Fiecare felie se aplatizează cu furculița
și se pun găluștele obținute la fiert în apă clocotită.
Se reduce focul și se fierb găluștele 4 min., până urcă la suprafață. Se scot găluștele cu spu­miera, se așază pe farfurii și se toarnă sos de ciuperci; se presară piper.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*