Găluște de cartofi cu gem

Credit foto: Burca Cehia
Credit foto: Burca Cehia
Credit foto: Burca Cehia

4 porții / Preparare: 50 min.
• 500 g cartofi • 250 g brânză de vaci
• 150 g făină • 1 ou • ½ linguriță sare
• 4 linguri unt topit • 250 g caș dulce
Sos: • 40 g unt • 1 lingură făină
• 200 g gem de prune • 1 lingură zahăr
• 1 praf sare • ½ linguriță scorțișoară măcinată
• 2 linguri rom

Se fierb cartofii în coajă, 15-20 min. Se lasă să se răcească, se decojesc și se pasează; se amestecă împreună cu brânza de vaci, făina, oul și sarea.  Se frământă un aluat moale, care nu se lipește. Se introduce o lingură în unt topit și se scot găluște de aluat; se așază într-o cratiță unsă. Se coc cca 20 min. în cuptorul încins în prealabil la 200 °C.
Între timp, se topește untul și se călește înăuntru făina; se toarnă jumătate de cană cu apă și se înglobează gemul de prune. Se adaugă zahăr, sare și scorțișoară; se lasă să fiarbă cca 10 min. Apoi   se încorporeză romul.
Găluștele se repartizează pe farfurii, se stropesc cu sos și se servesc cu caș dulce zdrobit cu furculița. Se poate presăra zahăr pudră și se poate turna unt topit. Se servește alături compot de fructe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*