Friptură de vită în stil coreean

Credit foto: Bura Cehia
Credit foto: Bura Cehia
Credit foto: Bura Cehia

Ingrediente pt. 4 porții
Marinată:
• 1 măr • 2 morcovi
• 2 cepe decojite • 60 g zahăr fin • o bucățică de 5 cm de ghimbir decojit • 175 ml sos de soia
• 30 g curmale uscate fără sâmburi • 4 căței de usturoi decojiți • 1 ardei iute • 1 kiwi decojit
• 3 lingurițe Mirin (vin de orez – vezi info)
În plus:
• 600 g pulpă de vită tăiată felii subțiri
• 2 cepe verzi • ulei de arahide pentru uns tigaia-grill
• 1 lingură semințe de susan
• 8 frunze salată verde

Se spală mărul, se taie sferturi și se curăță de cotoare. Într-o oală se așază 1 ceapă, merele și morcovii; se adaugă za­hăr, ghimbir, 130 ml sos de soia, curmale, 2 căței de usturoi și ardei iute; se acoperă cu 1 l de apă, se dau în clocot. Apoi se lasă să mai fiarbă la foc moale cca 45 min. sau până ce lichidul își reduce volumul la jumătate. Se toarnă zeama într-un castron și se lasă să se răcească 15–20 min.
Fructul de kiwi se taie sferturi, ceapa se taie în 6 și se amestecă împreună cu Mirin, restul de sos de soia și restul de usturoi pisat. Se toarnă deasupra marinata, se a­mes­tecă și în această compoziție se așază carnea. Se acoperă cu folie transparentă și se lasă să se marineze la frigider peste noapte.
Se încinge tigaia și se unge cu ulei. Se scoate carnea din marinată, se lasă să se scurgă și se frige cca 1 min. pe fiecare parte. Se așază pe folie de aluminiu și se înfășoară; se lasă să se odihnească cca 4 min.
Ceapa verde se toacă și se opărește cu apă clocotită, apoi se trece imediat prin jet de apă rece și se lasă să se scurgă. Se așază pe farfurii câte un pat de frunze de salată și se pun fripturile, deasupra se presară susan și rondele de ceapă verde. Se servește a­lă­turi o garnitură de pas­te sau de tofu la grătar.

Info: Mirin este un vin japonez de orez, îndulcit. Este alb sau auriu și are un conținut redus de alcool. Se folosește la fiert sau numai ca ingredient de gust (dulce-aromat)

Preparare: 90 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*