Friptură de curcan în sos de legume

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

4 porții / Preparare: 2 ore
• 500 g piept de curcan • sare • 3 felii bacon
• 2 linguri ulei • 2 morcovi • 150 g țelină
• 1 rădăcină de pătrunjel • 1 ceapă
• 2 foi de dafin • 6 boabe piper • 4 boabe ienibahar
• 2 fire cimbru • ½ lămâie
• 500 ml supă de legume
• 250 ml smântână • 1–2 lingurițe făină
• piper alb măcinat • puțin zahăr
• puțin oțet • 50 g unt

Se sărează carnea și se leagă cu ață, ca să-și păstreze forma. Se taie cuburi baconul. Se prăjește carnea de jur-împrejur, la foc iute; se adaugă baconul, se pră­jește și se așază într-o tavă, împreună cu carnea. Se așază de jur-împrejur legumele rase și ceapa tocată, apoi mirodeniie, verdeața și lămâia tăiată felii. Se toarnă deasupra jumătate din cantitatea de supă; se acoperă și se înăbușă 45 min. în cuptorul încins la 180 °C.
Se adaugă la carne jumătate din cantitatea de unt, eventual și supă și se mai înăbușă cca 30 min. Se scoate apoi carnea, se taie ațele și se păstrează carnea la cald. Se scot din sos mirodeniile și lămâia și se pasează sosul. Se adaugă res-tul de supă, smântâna și făina și se lasă să fiarbă la foc moale cca 5 min. Se adaugă la final oțet și zahăr și nu se lasă să mai fiarbă.
Se taie carnea felii și se încălzește în sos. Se așază pe farfurii și felii de lămâie. Se garnisește cu găluște, cartofi fierți sau paste.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*