Fondue de brânză

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

4 porții / Prep.: 50 min.
• 1 cățel de usturoi • 400 g cașcaval Gruyere • 300 g Emmentaler • 300 ml vin alb sec • 1 lingură amidon
• 100 ml coniac • piper negru • 1 praf nucșoară
Pentru servit: • pâine toast (prăjită fără grăsime)
• 2 ardei grași roșii • 400 g ciuperci Champignon
• suc de lămâie • 300 g mușchi afumat

Se curăță usturoiul, se taie în două cățeii și se freacă cu ei vasul de fondue. Se rad cele două sortimente de cașcaval. Se toarnă în oală aproape întreagă cantitate de vin, se încălzește și se înglobează treptat tot cașcavalul ras, adăugând puțin câte puțin.
Se lasă să se topească cașcavalul, amestecând; se adaugă piper și nucșoară.
În restul de vin și de coniac se înglobează amidonul și se încorporează în masa mare de cașcaval. Se amestecă până ce se obține o consistență de cremă.
Se pune vasul de fondue pe reșou și se așază stabil pe masă tot dispozitivul. Se taie cuburi pâinea, ardeiul gras și mușchiul. Se stropesc ciupercile cu zeamă de lămâie.
Se înfig în furculiță bucățele de carne, legume și pâine și se introduc în amestecul de brânză.

Sfat: alături de fondue se pot servi sosuri de legume:

Mushy pea (sos de mazăre)
4 porții / Prep.: 25 min.
• ½ ceapă roșie • 1 lingură ulei de măsline
• 2 fire mentă proaspătă • 200 g mazăre congelată
• 1 lingură unt
Ceapa se toacă și se că­lește în ulei de măsline încins. Se adaugă mentă tocată și mazăre; se acoperă tigaia cu un capac și se înăbușă cca 8 min, la foc moale. Se pasează mazărea și se adaugă unt, sare și piper. Se amestecă bine, sub formă de cremă.

Salsa de roșii
4 porții / Prep.: 5 min.
• 2 roșii • 1 ardei iute roșu • 1 cățel de usturoi • 2 linguri bulion
• 1 limettă • 2 linguri ulei de măsline • 2 linguri pătrunjel tocat • sare

Se toacă mărunt pulpa de roșii și se amestecă împreună cu chili tocat și usturoi pisat. Se adaugă bulion, suc de limette, ulei de
măsline și pătrunjel tocat. Se sărează după gust.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*