Dieta în funcție de codul genetic

Crdit foto: Andresr/2012/shutterstock.com
Crdit foto: Andresr/2012/shutterstock.com

Nutrigenomica este o știință a viitorului care ne promite diete cu adevărat personalizate, adică adaptate structurii genetice a fiecărei persoane în parte

Genetica nu mai este de mult o știință exotică me­­nită să îi sperie pe amatorii de scenarii apocaliptice. Departe de a ne transforma în dumnezei păcătoși, actualmente știința geneticii acționează pentru a ne elibera pe toate căile de riscurile de a ne îmbolnăvi – este de la sine înțeles că domeniul prevenirii obezității nu are de ce să fie ferit de influența benefică a geneticii.
Zestrea genetică își spune cuvântul
Cercetătorii de la Kansas State University (SUA) au dat publicității recent un articol care dezbate potențialul științei numite nutri­genomică – studiul efectelor ali­mentației asupra exprimării efective a poten­ți­alului genetic. Con­­­sumul anumitor alimente ar putea împiedica genele cu potențial maladiv să-și exprime acest potențial. Se anunță, astfel, noi
descoperiri care vor schimba în­treg viitorul politicilor de sănătate publică, precum și al industriei alimentare.
Nutrigenomica presupune croirea dietelor exact pe măsura zestrei genetice a individului. Oamenii de știință prevăd că în nici zece ani geneticianul va alcătui harta g­e­netică a pericolelor care ne ame­nință sănătatea, iar nutriționistul va alcătui o dietă calculată exact pentru a le împiedica manifes­tarea. Știm deja, poate chiar din ex­periență proprie, că nu orice dietă funcționează la oricine. Mâncând același lucru și efectuând același efort fizic, o persoană poate slăbi considerabil, în vreme ce alta stag­nează sau chiar se îngrașă.  Pentru a obține efectele dorite, este ne­voie, prin urmare, de alegerea unei diete corespunzătoare propriului organism – și nimic nu poate fi mai personal decât propriul cod genetic!
Fiecăruia, pe măsură!
Există deja studii efectuate pe grupe de populație; astfel, un mic studiu realizat la Universitatea Stanford compară o hartă genetică personală simplificată în funcție de anumite gene (implicate în reglarea metabolismului) cu res­pon­sivitatea fiecărei persoane la cele două mari tipuri de diete. Astfel, studiul hărții genetice arată că 39% din americanii de tip caucazian au un genotip care cere diete cu reducerea grăsimilor, 45% dintre ei răspund cel mai bine la die­te­le cu reducerea car­bohidraților procesați, în vreme ce un nefericit procentaj de 16% dintre persoane prezintă mutații genetice care îi expun atât pericolului de îngrășare cu grăsimi, cât și pericolului de în­grășare cu car­bo­hidrați. Persoanelor care au participat la studiu le-a fost administrată timp de 1 an o dietă atribuită aleator dintr-un grup de patru: Atkins (reducerea extremă a carbo­hi­draților), Ornish (reducerea ex­tremă a grăsimilor), Learn (o dietă cu aport scăzut de grăsimi) sau Zone (mai echi­li­brată).
La finalul anului, au slăbit și și-au îmbunătățit considerabil rata co­les­terolului numai acele persoane care au primit dieta potrivită hărții genetice personale.
În consecință, nu tot ce ne e scris în codul genetic ne va fi pus în frunte sau pe șolduri! Știința geneticii promite să ne ajute să ne corectăm moștenirea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*