Crochete cu unt

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 18 bucăți
• 250 g unt • 400 g făină • 200 g zahăr pudră
• 2 plicuri zahăr vanilinat
• 500 g aluat de foi refrigerat
• 1 ou • 2 linguri lapte

Se cerne făina într-un castron mare; se adaugă zahăr vanilinat și zahăr pudră, urmate de untul tăiat cubulețe. Se frământă cu vârfurile degetelor, luând naștere firimituri de aluat.
Se împarte în două aluatul de foi: prima jumătate de aluat se dă la frigider, iar din cealaltă se întinde o foaie dreptunghiulară cu su­citorul. Se pudrează cu făină. Se scoate din frigider și restul de aluat și se întinde a doua foaie, care se pudrează cu făină. Pe ambele foi se repartizează firimiturile de aluat și se presează ușor.  Întâi se ridică puțin marginile și se rulează aluatul. Se presează rulada și, cu un cuțit bine ascuțit, se taie felii (4×7 cm). Acestea se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt; se ung cu ou bătut cu lapte. Bucățile care nu încap în tavă nu se ung, ci se dau la frigider până în momentul coacerii.
Se încinge cuptorul la 200 ºC și se coc crochetele cca 12–14 min. Se scot și se așază pe un grătar de bucătărie; se lasă să se răcească. Înainte de servire se pudrează cu zahăr și se oferă alături un bol cu frișcă bătută cu vanilie.
Preparare: 45 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*