Cremșnit cu căpșuni

Credit foto: aslysun/2012/shutterstock.com
Credit foto: aslysun/2012/shutterstock.com

Ingrediente pt. 12 felii
Blat
• 5 ouă • 150 g zahăr • sare • 180 g făină • 1 linguriță praf de copt
Cremă
• 1 baton de vanilie
• 200 g zahăr • 100 ml lapte
• 4 ouă • 2 gălbenușuri
• 400 g unt • 500 g căpșuni

1 Se încinge cuptorul la 180 ºC. Se separă ouăle. Se bat albușurile cu zahăr și un praf de sare. Se așază deasupra gălbenușurile și făina amestecată cu praf de copt; se omogenizează. Se așază într-o formă (25 x 25 cm) cu fundul tapetat cu hârtie de copt și se coace cca 30 min. Se scoate, se lasă să se răcească și se taie pe 2 niveluri.
2 Se crestează pe lung batonul de vanilie și se scoate miezul. Ambele se dau în clocot în lapte, cu 100 g zahăr. Se bat ouăle cu gălbenușuri și 100 g zahăr; se toarnă laptele cald, în fir subțire, amestecând. Se îndepărtează batonul de vanilie. Compoziția se bate în bain-marie (apa din baie trebuie să fie fierbinte, dar să nu clocotească). Crema se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se înglobează treptat untul, aflat și el la temperatura camerei.
3 Se taie căpșunile în două. Se așază un blat pe un platou de tort și se fixează de jur împrejur cadrul metalic al formei. Se așază înăun­tru căpșunile, cu partea tăiată spre marginea formei. Se repartizează pe blat 1/2 din cantitatea de cremă și se așază deasupra un strat din restul de fructe. Se acoperă cu restul de cremă, peste care se așază al doilea blat. Se dă tortul la frigider 2 ore. Se decorează cu zahăr pudră și căpșuni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*