Cozonăcei cu prune

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

16 bucăți / Preparare: 2 ore și 15 min.
Blat: • 350 g făină • 2 găl­be­nu­șuri • 30 g drojdie
• 40 g zahăr • cca 170 ml lapte călduț • 1 praf sare
• 100 g unt topit • 1 lingu­riță coajă de lămâie rasă
Umplutură: • 250 g prune pasate • 1-2 linguri rom
• 4 linguri ghimbir ras • 6 turte dulci mai vechi

Se amestecă o lingură de făină cu drojdie sfărâmată și o linguriță de zahăr.  Se toarnă 70 ml lapte și se amestecă. Se acoperă cu un prosop textil uscat și se lasă să crească la căldură cca 15 min.
Într-un castron mare, se cerne restul de făină și se amestecă împreună cu sarea; se face o gropiță la mijloc. Se așază înăuntru gălbe­nușurile bătute și se toarnă untul topit și puțin răcorit. Se adaugâ coajă de lămâie rasă și maiaua care a crescut. Se frământă aluatul, turnând treptat laptele călduț. Se acoperă cu un prosop și se lasă să crească la căldură, cca 1 oră.
Când aluatul și-a dublat volumul, se întinde din el o foaie, pe planșeta tape­tată cu făină și se taie în 16 pătrățele. Se amestecă piureul de prune cu rom, ghimbir și turte dulci tre­cute prin mașina de tocat. În mijlocul fiecărui pătrat de aluat se așază câte o lingură de umplutură și se împachetează.
Se încinge cuptorul la 180 ºC. Se ung pachețelele cu unt topit și se așază cu lipitura în jos, într-o tavă mare unsă. Se mai ung o dată bine cu unt, ca să nu se lipească la cuptor. Se lasă să crească în tavă, cca 20 min. Se coc apoi 25-30 min., până se rumenesc. Se lasă să se răcească și se pudrează cu zahăr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*