Cozonac-trandafir cu alune

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

Ingrediente pt. 12 felii
Aluat
•250 ml lapte •500 g făină •1 cub drojdie •50 g miere •1 praf sare
•80 g unt moale
Umplutură & ornat
•200 g alune măcinate •100 g miere •4 linguri suc de mere
•50 g stafide •50 g alune întregi
•4 mere •1–2 linguri suc de lămâie •3 linguri pesmet •1 gălbenuș
•2 linguri frișcă lichidă
•migdale întregi

Preparare
Se prepară aluatul: se cerne făina și se face o gropiță la mijloc. Se zdrobește înăuntru drojdia și se toarnă puțin lapte călduț. Se amestecă drojdia cu lapte și puțină făină de pe margini; se lasă să creas­că la căldură 15 min. Apoi se adaugă miere, sare, res­tul de lapte și untul tăiat bu­căți. Se frământă și se lasă să creas­că 50 min.
Umplutură: se ames­tecă alunele măcinate cu miere și suc de mere. Se decojesc merele și se rad. Se amestecă imediat cu suc de lămâie.
Se încinge cuptorul la 180 °C. Se unge o formă de tort și se tapetează cu pesmet. Se întinde o foaie dreptun­ghiulară de aluat (30×60 cm). Se unge cu um­plutură; se presară stafi­de, mere și alune tocate. Se rulează pe lung și se taie felii de 5 cm; se așază în formă, în cercuri concentri­ce. Se ung cu gălbenuș bătut cu frișcă li­chidă și se încrustează migdale. Se coace 55 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*