Cozonac la tavă cu rubarbă

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

Ingrediente pt. 24 bucăți
• 500 g făină • 75 g zahăr • 75 g unt topit și răcit
• 2 gălbenușuri • 1 ou • 25 g drojdie • 250 ml lapte semidegresat
• coaja rasă de la o lămâie • 1 linguriță de sare
• 500–600 g tije de rubarbă (spălate, decojite și tăiate cuburi)
• 2 plicuri zahăr vanilat
Crustă crocantă:
• 140 g făină • 100 g unt rece tăiat cuburi • 100 g zahăr

Se cerne făina într-un castron mare și se face o gropiță la mijloc; se toarnă înăuntru 100 ml lapte călduț și jumătate din cantitatea de zahăr. Se adaugă drojdia zdrobită, se amestecă și se lasă să crească 10 min. Se adaugă apoi gălbenuș, unt, restul de zahăr, coajă de lămâie și sare; se toarnă treptat restul de lapte cald. Se frământă aluatul, apoi se acoperă cu un prosop textil curat și se lasă să crească la căldură, până ce-și dublează volumul.
Se încinge cuptorul la 170 °C. Se ung cu unt 2 tăvi și se tapetează cu aluat în strat subțire. Deasupra se așază rubarbă și se presară zahăr vanilat.
Se prepară crusta crocantă: se amestecă făina cu unt și zahăr, rapid, cu vârfurile degetelor. Se presară peste rubarbă, se ung marginile cu ou bă­tut și se coace prăjitura până se rumenește.
Preparare: 2 ore 30 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*