Cozonac împletit cu nuci și mac

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

bulina_SBIngrediente pt. 16 felii
Aluat: •600 g făină •250 ml lapte •30 g drojdie •60 g unt •60 g zahăr
•1 ou •2 plicuri zahăr vanilinat
Umpluturi: •255 ml lapte •120 g zahăr •scorțișoară •170 g nuci măcinate •2 albușuri
•100 g mac măcinat •3 zahăr vanilinat
•25 g griș •150 g migdale măcinate •50 g zahăr pudră •coaja rasă de la 1/2 portocală
•40 ml lichior de portocale •30 g nuci caramelizate •1 gălbenuș •2 linguri lapte
•30 g zahăr candel

Se prepară maiaua din 50 g făină, drojdie și lapte călduț. Se acoperă și se lasă 15 min. să crească.
Se amestecă untul topit cu za­hăr, ou, sare și zahăr vanilinat, se a­daugă la maia și se frământă cu res­tul de făină. Se acoperă și se lasă să crească cca. 60 minute.
Umplutura 1: se dau în fiert 60 ml lapte, 60 g zahăr și scorțișoară. Se adaugă nucile, se lasă să se răcorească și se înglobează 1/2 albuș. Umplutura 2: se dau în fiert 175 ml lapte cu 60 g zahăr, zahăr vanilinat și scor­ți­­șoară; se adaugă macul și se dă în fiert; se înglobează grișul. Se fierbe 2–3 min. și se ia de pe foc. Umplutura 3: se amestecă migdalele cu zahăr pudră, coajă de portocală, lichior, nuci caramelizate și albuș.
Aluatul se împarte în trei; se întind 3 foi, care se ung cu câte o umplu­tu­ră, lă­sând 2 cm liberi pe latura scur­tă și 3 cm pe la­­tura lungă. Se ba­te găl­benușul cu 20 ml de lapte și se ung margini­le. Se rulează fie­ca­re și se împle­tesc. Se acoperă și se lasă să crească pe o tavă unsă 60 min. Se unge cu gălbenuș și se presară zahăr candel. Se coace cca. 45–50 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*