Cozonac împletit cu nuci și alune

Credit foto: Buda Romania
Credit foto: Buda Romania
Credit foto: Buda Romania

Ingrediente pt. 14 felii
Aluat
•175 ml lapte •1 cub drojdie •100 g zahăr •500 g făină •100 g migdale măcinate •1 praf sare
•1 linguriță coajă de lămâie rasă •1 lingură rom •125 g unt •1 ou •1 gălbenuș
Umplutură
•50 g masă de marțipan •50 g nuci măcinate •1 ou •10 linguri rom
•100 g alune măcinate •50 g zahăr pudră •100 g stafide
•1 gălbenuș
Preparare
Se lasă stafidele să se înmoa­ie peste noapte în 5 linguri de rom. Se încălzește laptele. Se dizolvă drojdia, cu 1 linguriță de zahăr. Se lasă să crească 10 min. Se așază într-un cas­tron făina, res­tul de zahăr, migdalele, sarea, coa­ja de lămâie, romul, untul to­pit, oul și gălbenușul. Se adaugă amestecul de drojdie. Se fră­mân­tă cu mi­xerul un aluat. Se acoperă și se lasă la căl­dură să crească până își dublează volumul.
Se frământă puțin aluatul și se împarte în 3 porții egale. Se face din fiecare câte o fâșie de 6×30 cm. Se prepară o umplutură moa­le din marțipan amestecat cu nuci măcinate, alune, zahăr pu­dră, ou și restul de rom. Se ung cu această compoziție fâșiile de aluat  și se presară deasupra sta­fi­dele scurse. Se rulează pe lung fiecare fâșie și se împletesc cele trei rulouri.
Se așază cozonacul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se unge cu gălbe­nuș bătut. Se mai lasă să crească la căldură 20 min. Se încinge cuptorul la 180 °C. Se coace cozonacul 40–45 min.

preparare: 50 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*