Cozonac împletit cu migdale

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

24 felii/ Prep.: 3 ore și 30 min.
• 100 g stafide • 4 linguri rom
• 1 cub drojdie (42 g) • 220 g zahăr pudră
• 1 kg făină • ¼ linguriță de sare
• 4 gălbenușuri • coaja rasă de la 1 lămâie
• 500 ml lapte călduț • 200 g unt
• 100 g migdale decojite și tocate sau fulgi de migdale
• 1 ou pentru uns

Se înmoaie stafidele în rom; se lasă să se marineze câteva ore (cel mai bine peste noapte). Se zdrobește drojdia; se adaugă 1 lingură zahăr și 1 lingură făină; se amestecă și se lasă să crească la căldură.
Se cerne făina și se amestecă împreună cu zahărul și sarea.
Se face o gropiță la mijloc și se așază gălbenușul, maiaua și coaja de lămâie rasă. Se încălzește laptele cu unt.
Se scurg stafidele și se păstrează romul; se adaugă la compoziție și se frământă aluatul. Apoi se adaugă 70 g migdale și stafidele, se frământă și se acoperă cu un prosop textil; se lasă să crească cca 1,5 ore.
Se împarte aluatul în 9 porții. Patru dintre ele se modelează sub formă de rulou și se împletește din ele o coadă care se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Din alte 3 bucăți se împletește încă o coadă. Din ultimele 2 bucăți se mai împletește o coadă.
Se încinge cuptorul la 175 °C. În mijlocul cozii din tavă se face un șanț cu palma și se așază coada împletită în 3. Se face un nou șanț la mijloc și se așază deasupra ultima coadă. Se acoperă cu un prosop și se mai lasă să crească cca 20 min. În final se fixează în 3 locuri cu țepușe de lemn; se unge cozonacul cu ou bătut. Se presară migdalele rămase și se coace 10 min.
Se reduce temperatura din cuptor la 160 °C. Se coace cca 1 oră, până se rumenește.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*