Cozonac cu șofran

Crediti foto: Burda Romania
Crediti foto: Burda Romania

Ingrediente pt. 25 felii
• 500 g făină • 1 cub drojdie (42 g) • 50 g zahăr • 250 ml lapte călduț
• 100 g coajă de lămâie glasată și tocată • 1 vârf de cuțit șofran
• 450 g stafide • 350 g unt topit • 1 plic zahăr vanilinat
• coaja rasă de la 1/2 lămâie • 1 praf scorțișoară • 1 praf sare • zahăr pudră

Se așază făină într-un castron și se face o gropiță la mijloc. Se sparge înăuntru droj­dia și se pregătește maiua, cu 1 linguriță zahăr, lapte căl­duț și făină de pe margini. Se presară deasupra făină și se acoperă cu un prosop de bucătărie. Se lasă la căldură, să crească, cca. 15 min.
Șofranul și restul de zahăr se dizolvă într-o lingură de apă fierbinte. Se adaugă în aluat și se în­glo­bează, urmată de coaja de lămâie glasată, stafide, 250 g unt topit, zahăr vanilinat, coajă de lămâie rasă, scorți­șoa­ră și sare. Se presară pe aluat puțină făină și se mai lasă să crească acoperit, la căldură, timp de cca. 45 min. Se încinge cup­torul la  200º C.
Se așază aluatul într-o for­mă unsă și se coace 65 min. După primele 45 min. se unge cu restul de unt topit. Se scoate cozonacul din cuptor și se lasă să se răcorească; se desprinde din formă. Se lasă să se răcească și se pudrează cu zahăr.
Per felie: 250 calorii

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*