Cozonac cu nucă

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

Ingrediente pt. 16 felii
•1 kg făină •50 g drojdie
•350 g zahăr
•500 ml lapte
•6 ouă •4 plicuri zahăr vanilinat
•1 și 1/2 pachet mar­­ga­rină
•2  limette •2 linguri rom
•esență de portocale
•100 g coajă de citrice confiată, tocată
•500 g nuci măcinate
•3 linguri cacao
•scorțișoară măcinată

Preparare
1. Se prepară maiaua: se dizolvă drojdia în puțin lapte căl­duț, cu o linguriță de zahăr. Se adaugă 1-2 linguri făină și se lasă să crească.
2. Se rade coaja și se stoarce sucul de la limette. Se separă 5 ouă. Găl­be­nușurile se freacă cu puțină sare și 300 g zahăr tos; se adaugă zahăr vanilinat. Se toarnă dea­supra laptele fierbinte și se amestecă până se dizolvă complet tot zahărul; se adaugă coaja de
limette rasă.
3. Într-un castron, se cerne făina și se face o gropiță la mijloc; se adaugă maiaua și
se frământă adăugând mai întâi compoziția de ouă, apoi treptat margarina topită. Se înglobează pe parcurs și romul și esența de portocale. Se frământă aluatul până începe să se desprindă de pe mâini; se înglobează coaja de citrice glasată. Se acoperă și se lasă să crească 60 min., la căldură, până își dublează volumul.
4. Se prepară umplutura: se bat albușurile cu un praf de sare și 50 g zahăr. Se înglobează nucile și praful de cacao; se adaugă scorți­șoară după gust.
5. Se încinge cuptorul la 180 ºC. Pe planșeta unsă cu grăsime se mai frământă o dată aluatul; se împarte în 2 porții și se întinde pe rând câte o foaie de aluat. Se unge cu umplutura de nuci, se rulează și se așază în forme de cozonac unse în prealabil. Se lasă să mai crească cca 15 min. Apoi cozonacii se ung cu unt topit și se dau la cuptor 60 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*