Cozonac cu mac

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 28 felii
Aluat: • 30 g drojdie • 500 g făină • 50 g zahăr pudră • 60 ml apă călduță
• 1 linguriță coajă de portocală rasă • 2 ouă • 60 g unt topit
• 3 linguri smântână • 1 gălbenuș
Glazură: • 100 g zahăr pudră • 2–3 linguri suc de lămâie
Umplutură: • 50 migdale • 1 ou • 100 g unt moale
• 60 g zahăr • 200 g mac măcinat • esență de vanilie
• 50 g stafide • 50 g coajă de portocală glasată și tocată

Se dizolvă în apă călduță drojdia zdrobită, 2 lingurițe de făină și 1 linguriță de zahăr. Se acoperă maiaua cu un prosop textil și se lasă să crească la căldură 15 min. Se bat ouăle cu restul de zahăr. Într-un castron se amestecă restul de făină cu coaja de portocală rasă. Se face o gropiță la mijloc și se pun ouăle, maiaua, untul și smântâna. Se frământă aluatul, se acoperă cu un prosop și se lasă
să crească la căldură 1 oră.
Se prepară umplutura: se așază migdalele în apă clocotită și se lasă să fiarbă 2 min. Se decojesc, se lasă să se usuce și se toacă. Se amestecă untul cu zahăr și gălbenuș. Se înglobează treptat macul și esență de vanilie, apoi stafide, coajă de portocală și migdale tocate și în final albușul bătut cu suc de lămâie.
Se modelează 2 rulade de aluat umplute cu mac și se ung cu gălbenuș. Se coc 35-40 min. în cuptorul încins la 175 ºC. Când se răcesc, se ung cu o glazură din zahăr pudră în care se înglobează câte o picătură de lămâie.
Preparare: 3 ore

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*