Coroniță-profiterol cu căpșuni

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

Ingrediente pt. 12 felii
Blat
•  100 g unt • 125 ml lapte • 1 praf
de sare • 180 g făină • 4 ouă
• 1 lingură fulgi de migdale
Cremă
• 5 g gelatină • 2 gălbenușuri
• 60 g zahăr • 5 linguri suc de portocale • 1 linguriță coajă de portocală rasă • 1 plic praf de budincă de vanilie • 350 ml lapte
• 10 g unt • miezul de la un baton de vanilie • 350 ml frișcă • 500 g căpșuni • 1 lingură zahăr pudră
1Se încinge cuptorul la 200 °C. Se unge o tavă și se tapetează cu hârtie de copt; se pudrează apoi cu făină. Se așază în tavă un suport de hârtie pentru tort, care are marcate 12 felii. Se notează marcajul pe hârtia de copt sau se fac dâre în făină.
2 Pentru blat, se pun la fiert 125 ml apă, laptele, untul tăiat bucățele și sare; se amestecă continuu, cu o lingură de lemn, până dau în clocot. Se lasă să fiarbă puțin. Se adaugă făina dintr-o dată și se amestecă până se formează o gălușcă de aluat, care se desprinde de pe fundul vasului, unde se formează o pojghiță albă.
3 Vasul se ia de pe foc și aluatul se pune într-un castron. Se înglobează rapid
un ou; se lasă să se răcorească și se înglobează și restul de ouă. Aluatul
se șprițează în tavă, în dreptul feliilor de tort marcate pe făină. Rozetele trebuie
să fie foarte apropiate unele de altele, aproape să se atingă. Se presară fulgi de migdale. Se coace blatul la cuptor, 25–30 min. Rozetele cresc și se unesc, formând
o coroniță. Se scoate din cuptor și se taie imediat pe două niveluri, cu foarfeca.
Se lasă să se răcească.
4Pentru cremă, se înmoaie gelatina în apă rece. Se amestecă gălbenușurile cu zahăr, suc și coajă de portocale și praf de budincă. Laptele se dă în fiert cu unt
și miez de vanilie; se încorporează com­po­ziția de budincă și se dă puțin în fiert.
Se ia de pe foc și se lasă să se răcească aproape complet. Se înglobează 250 ml frișcă bătută.
5Partea inferioară a blatului se așază pe un platou. Se șprițează înăuntru cremă de vanilie, urmărind conturul fiecărei felii; eventual se corectează cu o lingură.
6Se curăță căpșunile și se taie felii; se păstrează 12 bucăți pentru ornat. Restul de bucățele de căpșuni se așază pe crema de vanilie. Se așază deasupra blatul superior. Se șprițează deasupra 12 rozete din 100 ml frișcă bătută. Pe fiecare se așază câte o bucată de căpșună. Se pudrează cu zahăr..
Preparare: 50 min. Răcire: 7 ore

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*