Coroniță cu migdale

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

După cum se știe, datina cere ca în ziua de Înălțare pe masă să fie ouă roșii, pască și cozonac, întocmai ca în ziua
de Paște!

Ingrediente pt. 18 bucăți
•50 ml rom
•100 g stafide
•500 g făină •1 cub drojdie (25 g)
•250 ml lapte •70 g zahăr •1 ou
•100 g unt + 1 lingură unt pentru umplutură •1 plic zahăr vanilat
•1 linguriță coajă de lămâie rasă
•125 ml frișcă •150 g migdale măcinate
•2 linguri miere •300 g masă de marțipan
•4 linguri fulgi de migdale
•2 linguri zahăr candel

Preparare
1. Se lasă stafidele să se înmoaie în rom. Pentru aluat, se cerne într‑un castron făina și se face o gropiță la mijloc. Se zdrobește drojdia și se amestecă împreună cu 100 ml lapte cald și 1 lingură zahăr, se acoperă și se lasă să crească cca 15 min. Se frământă apoi aluatul din această maia, împreună cu 150 ml lapte cald, oul, 100 g unt, zahărul vanilinat, 1 praf de sare, 1/2 linguriță coajă de lămâie rasă și 65 g zahăr. Se lasă să crească 30 min.
2. Pentru umplutură, se dă în clocot frișca. Se înglobează migdalele măcinate, mierea, 1 lingură unt, 1 vârf de cuțit coajă de lămâie rasă, masa de marțipan rasă. La final se adaugă stafidele.
3. Se încinge cuptorul la 180 ºC. Se mai frământă aluatul o dată și, pe planșeta presărată cu făină, se întinde din el o foaie dreptunghiulară; se așază deasupra umplutura și se rulează pe latura scurtă. Se așază într-o formă de inel unsă și se unge coronița cu puțin lapte. Se presară fulgi de migdale și zahăr candel; se crestează la intervale de 5 cm. Se coace timp de cca 45 min. la cuptorul pregătit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*