Corăbioare cu nuci și sos de vanilie

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt.  12 bucăți
Aluat
• 140 g făină • 80 g unt • 80 g zahăr • 1 gălbenuș • 1 praf de sare
Umplutură
• 70 g nuci măcinate • 2-3 linguri de frișcă • 2 linguri de za­hăr pudră • 1 lingură de rom
Sos de vanilie
• 110 ml lapte • 2 plicuri de zahăr vanilinat • 1 gălbenuș
• 2 lingurițe rase de praf de budincă

Pentru umplutură, se amestecă zahărul cu rom și frișcă; se încălzesc, dar nu se lasă să fiarbă; se adaugă nucile măcinate și se omogenizează.
Se amestecă untul moale cu zahăr, făină și sare; se adau­gă 2 linguri de apă rece. Se frământă aluatul și se dă la frigider cca 1 oră. Pe planșeta tapetată cu făină se întinde
o foaie de aluat, din care se decupează fursecuri rotunde.
Se pune pe jumătate din fiecare cerculeț câte o porție mică de umplutură și se pliază în semicerc. Se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se ung cu ou bătut.  Se coc cca 20 min. în cuptorul încins la 190° C.
Pentru sosul de vanilie, se amestecă în lapte gălbe­nușul, praful de budincă și zahărul; se așază pe foc moale și se dă în clocot, amestecând continuu. Se lasă să clocotească timp de cca 1 min., apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească, amestecând des, ca să nu formeze pojghiță la suprafață. Se servește cu fursecurile.
Preparare: 90 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*