Colțunași de cartofi cu gem de prune

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 4 porții
Aluat
• 4 cartofi fierți în coajă cu o zi înainte • 400 g făină • 1 praf de sare • 1 ou • 1 gălbenuș
Umplutură
• 200–250 g gem de prune • 50 g turtă dulce rasă • 120 g zahăr pudră • 180 g unt topit

Într-o oală mare, se pune la fiert o cantitate mare de apă cu sare. Se decojesc cartofii, se rad și se amestecă cu făină și sare. Se adaugă oul și gălbenușul. Pe planșeta ta­pe­tată cu făină se întinde o foaie de aluat groasă de cca 4 mm și se decupează discuri, cu buza unui pahar (Ø 6 cm).
În mijlocul fiecărui disc se așază câte o linguriță de gem de prune și se pliază marginile. Se lipesc bine. Colțunașii obți­nuți se introduc în apa cu sare, care nu mai fierbe în clocot, ci la foc mic. Se desprind cu lingura de lemn de pe fundul vasului și se lasă să fiarbă cca 5-6 min., până ce urcă la suprafață. Se lasă să se scurgă într-o strecurătoare, apoi se repartizează pe farfurii. Se rade turta dulce și se amestecă împreună cu zahărul pudră. Se presară peste colțunași, apoi se toarnă unt topit. Se servesc imediat.

Preparare: 2 ore

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*