Colac cu nuci și mac

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

Ingrediente pt. 24 felii
•550 ml lapte •30 g drojdie •600 g făină •240 g zahăr
•1 praf sare •60 g unt topit •1 ou •4 plicuri zahăr vanilinat
•coaja rasă de la o lămâie •300 g nuci prăjite și măcinate
•1 albuș •100 g mac măcinat •1 vârf de cuțit scorțișoară •20 g griș

Preparare
În 250 ml lapte călduț se dizolvă drojdia. Se înglo­bea­ză 4 linguri de făină și 1 lingu­riț­ă de zahăr; se aco­peră și se lasă să crească 15 min.
Restul de făină se cer­ne într-un castron și se adaugă apoi 55 g zahăr, sarea, oul, 3 pli­­curi zahăr vanili­nat, coaja de lămâie și ma­iaua. Se frământă, se aco­peră și se lasă să crească timp de cca. 45 min.
Pentru umplutura de nuci, se dau în fiert 120 ml de lapte cu 120 g zahăr. Se în­globează nucile și se lasă să se răcească. Se înglo­bează albușul bătut.
Pentru umplutura de mac, se dau în fiert 180 ml de lapte cu 60 g zahăr și 1 plic de zahăr vanilinat. Se adaugă un vârf de cuțit de scorțișoară. Se înglo­bea­ză macul și se lasă să mai dea într-un clocot. Se adaugă grișul și se lasă să fiarbă 2-3 min., ameste­când. Se lasă apoi să se răcească.
Aluatul se mai frământă o dată, se împarte în două și se întind pe planșetă două foi de 30 x 40 cm: una se unge cu mac și cea­laltă cu nucă. Se rulează pe lung și rulourile se taie în două. Se împletesc și se așază într-o formă unsă; se lasă să creas­că încă cca.  15 min. Colacul se  coace 45 min. la 200º C.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*