Ciorbă de varză murată

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

5 porții / Preparare: 60 min.
• 250 g varză murată, cu tot cu zeamă • 300 g salam picant feliat
• 1,2 l apă • 8 prune uscate, fără sâmburi
• 250 g cartofi decojiți • 10 boabe de ienibahar
• 10 boabe piper negru • 1 ceapă
• 40 g bacon împănat afumat • 2 linguri făină
• 2 linguriță boia iute • 100 ml smântână
• sare, piper • 1 lingură pătrunjel tocat

Se stoarce varza, se păstrează zeama. Apoi se toacă varza și se păstrează și zeama care se scurge cu această ocazie. Se așază varza într-o oală și se toarnă zeama; se adaugă salamul și cca 500 ml apă. Se dă în clocot. Se reduce focul și se fierbe timp de cca 15 min.
Se spală prunele și se înmoaie puțin în apă rece; se pun apoi la fiert până ce se înmoaie. Se scurg și se taie mărunt. Se taie cuburi cartofii, se adaugă condimentele, se toarnă cca 600 ml și se fierb până ce se înmoaie.
Se curăță ceapa și se toacă. Se taie cuburi baconul și se topește într-o tigaie; se adaugă ceapa și se călește.
Se pudrează cu făină și se călește din nou. Se adaugă boia, puțină apă și se amestecă folosind telul.
Se adaugă în oala cu varză și cartofii fierți, cu tot cu zeamă; apoi se adaugă rântașul și se lasă să dea în clocot. Se amestecă bine și se lasă să mai fiarbă 15–20 min. În timp ce fierbe, se amestecă frecvent. Se adaugă la final smântâna, sare și piper.
Se repartizează în farfurii și se presară prune tocate. Se ornează cu smântână și pătrunjel tocat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*