Chutney de mere

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Chutney e un preparat dulce-acrișor și picant, originar din bucătăria indiană, care se servește drept garnitură pentru brânză sau caș, pâine cu unt sau friptură de pasăre.

Ingrediente pt. 5 borcane de 500 ml
• 1,3 kg mere decojite și curățate de cotoare și semințe • 2 portocale • 130 g stafide • 150 ml oțet de mere
• 150 g zahăr brun • 120 ml suc de portocale • 100 ml apă • 2 linguri vinars
• ½ linguriță macis (flori de nucșoară măcinate)
• ½ linguriță ghimbir proaspăt ras • ½ linguriță praf de curry

Se taie cuburi merele. Se decojesc portocalele și se taie bucăți. Se așază într-o oală, împreună cu stafidele; se stropesc cu oțet și se lasă să fiarbă la foc moale 15 min.  Merele trebuie să se înmoaie, dar să nu se sfărâme. Se adaugă apoi în oală zahăr, suc și apă. Se lasă să fiarbă fără capac 40 min. la foc mijlociu, amestecând frecvent, până ce compoziția se îngroașă. În final se adaugă vinars și mirodenii; se amestecă.
Compoziția fierbinte se re­par­tizează în borcane preîncălzite și se închid ermetic; se așază pe capace și se lasă câteva minute. Se păstrează într-un loc răcoros și întunecos, timp de cel puțin șapte luni.
Preparare: 70 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*