Chutney de caise cu ardei

Credit foto: Marina Nabatova/2012/shutterstock.com
Credit foto: Marina Nabatova/2012/shutterstock.com

Se servește drept garnitură pentru
pui la grătar sau brânză

Pentru 3 borcane à cca 450 ml
• 1,2 kg caise • ghimbir proaspăt (cca 10 cm)
• 2 cepe • 1 ardei iute •2 foi de dafin
•1 limettă • 1 linguriță semințe de coriandru
• 300 g zahăr brun • 275 ml oțet de mere
• 150 ml suc de portocale

1 Se crestează caisele, se opăresc puțin în apă clocotită, se trec prin jet de apă rece și se decojesc. Se taie în două fructele, se scot sâmburii și se taie cuburi jumătate din cantitatea de pulpă.
2 Se decojesc ghimbirul și se taie felii subțiri. Se toacă ceapa, iar ardeiul iute se taie rondele. Se taie felii limetta.
3 Într-o cratiță, se prăjesc fără grăsime boabele de coriandru până încep să miroasă. Se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcorească. Se adaugă zahăr, oțet, suc de portocale, felii de limette și foi de dafin. Se dau în clocot, amestecând. Se adaugă apoi caisele, ghimbirul, ceapa și ardeiul iute; se lasă să dea în clocot la foc moale, amestecând. Apoi se lasă să fiarbă la foc moale, fără capac, cca 40 min. până ce compoziția se îngroașă; se amestecă din când în când.
4 Chutney-ul se toarnă imediat în borcane filette clătite în prealabil; se umplu până la buză, apoi se închid ermetic și se lasă să stea pe capac; se lasă să se răcorească cca 15 min., după care se răstoarnă din nou și se lasă să se răcească. Se lasă să se marineze cel puțin 5 zile înainte de a se consuma, pentru ca aromele ingredientelelor să se dezvolte bine. La rece și întuneric, se păstrează până la 3 luni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*