Cartofi umpluți la cuptor

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

4 porții/ Preparare: 2 ore
• 8-12 cartofi • 1 legătură ceapă verde
• 50 g bacon
• 2 linguri ulei • sare, piper
• 400 g pulpe de pui afumate (fără piele și oase)
• 1 ou • 2 linguri pesmet • 8-12 frunze mari de varză
•125 g cașcaval
Sos Béchamel: • 650 ml lapte • 1 foaie de dafin
• 2 boabe de ienibahar • 5 boabe de piper negru
• 50 g unt • 40 g făină • 2 gălbenușuri • sare, piper, nucșoară

Se spală cartofii sub jet de apă rece și se pun la fiert în coajă, într-o cantitate mare de apă cu sare; se fierb cca 25-30 min. până ce se înmoaie. Se scurg, se lasă să se răcească și se decojesc. Apoi se taie în două pe lung și se scobesc jumătățile.
Ceapa verde se toacă. Se taie cuburi baconul afumat și se prăjește în ulei; se adaugă apoi ceapa tocată, se călește, se sărează și se piperează. Se lasă să se răcească.
Se taie bucăți carnea și se amestecă împreună cu ceapa prăjită și baconul. Se bate oul și se adaugă pesmet; se coace o omletă. Se opăresc frunzele de varză în apă cu sare cca 3 min., se lasă să se scurgă și să se răcească și se curăță de cotoare. Se umplu cartofii cu amestecul de carne și se asamblează câte 2 jumătăți; se înfășoară fiecare pereche în câte o frunză de varză.
Se prepară sosul Béchamel: se improvizează un să­culeț de tifon în care se leagă toate mirodeniile. Se toarnă laptele într-o oală și se adaugă săculețul cu mirodenii. Se dă în clocot, apoi se ia de pe foc și se îndepărtează săculețul. Laptele se strecoară și se lasă să se răcească. Se topește untul într-o crăticioară și se adaugă făina, amestecând. Se călește, apoi se ia pe de foc și se înglobează laptele rece. Se bate amestecul cu telul și se dă în clocot; se mai fierbe la foc moale cca 10-15 min. amestecând constant. Se ia de pe foc și se amestecă în continuare până se răcește; apoi se înglobează gălbe­nușurile. Se unge cu ulei o formă termorezistentă și se așază pachețelele de cartofi; se toarnă deasupra sosul Béchamel și se coace cca 30 min. în cuptorul încins la 180 °C.
Se scoate forma din cuptor, se presară cașcaval ras și se dă din nou la cuptor; se mai coace cca 10 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*