Brioșe cu afine și sos olandez

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 8 bucăți
Pentru brioșe:
• 80 g zahăr tos • 50 g amidon
• 50 g făină • 4 linguri afine con­gelate • 2 ouă • 1 praf de sare
Pentru sosul olandez:
• 100 g unt • 2 gălbenușuri
• 1 1/2 linguri miere
• 1 linguriță suc de lămâie

Se prepară sosul olandez: se topește untul la foc moale și se ia spuma albă. Într-un vas de metal, se bat gălbenușurile cu telul, adău­gând o lingură de apă. Va­sul se pune la bain-ma­rie (apa din baie nu trebuie să clocotească!) și se bat în continuare. Se înglobează treptat un­tul topit și se mai bate com­poziția cca 20 min. Când face spumă, se toarnă mierea în fir subțire, alternativ cu sucul de lămâie. Se bate în continuare.
Se prepară aluatul de brioșe: se bat albușurile cu sare, iar separat se bat gălbenușurile cu o lingură de apă fierbinte; se înglobează treptat zahărul.
Se încinge cuptorul la 180 ºC. Se amestecă făina cu amidon și se în­globeză în spuma de găl­be­nu­șuri. Se încorporează lingură cu lingură albușul bă­tut. Compoziția se așa­ză în forme de bri­oșe unse cu unt și ta­petate cu făină. Se presară afinele, congelate. Se coc brio­șele cca 25 min. în cuptorul pregătit. Se servesc fier­binți, stropite cu sos.
Preparare: 50 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*