Baclava cu susan

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

bulina_SB32 bucăți / Prep.: 20 min.  La cuptor: 40 min.
• 12 foi de plăcintă • cca 500 g susan prăjit
• 175 ml ulei de măsline
• scorțișoară măcinată
Pentru sirop: • 500 ml apă • 400 g
zahăr • coaja rasă de la 1 limettă

Se încinge cuptorul la 180 ºC. Pe fundul unei tăvi dreptunghiulare unse, se așază 3 foi de plăcintă. Folosind o pensulă, se ung cu 2-3 linguri de ulei de măsline. Se presară uniform o treime din cantitatea de susan prăjit, iar deasupra scor­țișoară. Se acoperă cu 2 foi de plăcintă, care se ung cu 2-3 linguri de ulei de măsline și se mai presară o treime din cantitatea de susan, precum și scorțișoară. Se continuă astfel până când mai rămân doar 3 foi de plăcintă, pentru suprafață. Acestea se ung și ele cu 2-3 linguri de ulei de măsline și se presară susan. Se crestează bucățile de baclava, dar nu se taie complet.
Se coace la mijlocul cuptorului cca 40 min., până se rumenește baclavaua la suprafață. Când este aproape gata, se fierbe un sirop din apă, zahăr și coajă de limettă. Se lasă să se dizolve complet zahărul, amestecând. Se fierbe 7 min., apoi se ia de pe foc.
Se scoate baclavaua din cuptor și se toarnă imediat siropul (de jos – atenție, e foarte fierbinte și împroașcă!). Apoi, cu
lingura, se așază cu grijă la loc boabele de susan care s-au deplasat spre margini.
Se lasă să se răcească, apoi se taie bucățile, se lasă să se odihnească și să se însiropeze în tavă, la temperatura camerei, cca 3-4 ore. Abia apoi se pot scoate și servi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*